Bine ai venit pe MASTER GAMING COMMUNITY! Va rugam sa va inregistrati!
Bine ai venit pe MASTER GAMING COMMUNITY! Va rugam sa va inregistrati!
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  MG * PortalMG * Portal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Utilizarea filtrului USM

In jos 
AutorMesaj
Admin
Administrator
Administrator
Admin


Numarul mesajelor : 233
Data de inscriere : 23/04/2009
Varsta : 29
Localizare : Brasov

Utilizarea filtrului USM Empty
MesajSubiect: Utilizarea filtrului USM   Utilizarea filtrului USM EmptyMier Iul 15, 2009 9:17 am

Utilizarea filtrului USM in Photoshop

Numele filtrului USM (UnSharp Mask) din Adobe Photoshop ar putea induce confuzie in randul utilizatorilor incepatori, care nu au lucrat fotografii prin metoda argentica.
Inaintea maririi negativului, in scopul de a creste aparent acutanta copiei pozitivie, fotograful realiza prin contact un duplicat (pozitiv) al negativului imperfect focalizat.

Utilizarea filtrului USM Usm_00

Intre negativul original si copie se interpunea o placa subtire de sticla clara, asa incat duplicatul aparea un pic neclar (unsharp). Dupa developare, duplicatul si originalul se suprapuneau cat mai perfect si se realiza copia finala.
Ce se obtinea pe masca US? Zonele de granita dintre doua suprafete contrastante devenau gri pe o adancime oarecare, in functie de grosimea lamei de sticla interpusa intre cele doua pelicule, la duplicare.


Ce se obtinea prin suprapunerea negativului si a mastii pozitive?

Utilizarea filtrului USM Usm_01

Zonele negre de pe negativ (albe in pozitiv) aveau la nivelul ansamblului negativ + masca, o bordura gri, care crestea gradul de opacitate al regiunii, adica pe copia pozitiva albul era si mai alb. La fel, zonele albe ale negativului (care ar iesi negre in copia pozitiva) erau bordate de o zona gri la nivelul mastii, dar mai putin intensa decat in interior, deci un pic mai transparenta. Ca urmare, la margine, negrul din pozitiv era mai intens.


In final, la nivelul copiei pozitive, linia de separatie dintre alb si negru era bordata spre alb cu o fasie ingusta si mai alba, iar spre negru de o fasie ingusta si mai neagra, rezultind o crestere a contrastului la nivelul liniei de demarcatie intre doua suprafete. Deoarece ochiul uman este foarte sensibil la contrastul dintre suprafete, aceasta accentuare producea impresia cresterii acutantei.


Cum se utilzieaza filtrul USM in Photoshop?
1. Accesati filtrul USM din meniul Filter - > Sharpen - > Unsharp Mask

Utilizarea filtrului USM Usm_02

2. Se deschide o fereastra de parametrizare in care sunt plasate trei cursoare si cinci controale.

Utilizarea filtrului USM Usm_03

a) Amount - desemneaza gradul de amplificare al contrastului dintre pixelii invecinati de pe linia de contur. Cu cat paramentul este mai mare cu atat accentuarea este mai puternica.
b) Radius - stabileste distanta in pixeli de la linia de contur spre interiorul suprafetelor pe care se aplica filtrul. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat efectul de margine este mai lat si, deci, mai evident.
c) Threshold - precizeaza cat de mare trebuie sa fie diferenta intre doi pixeli invecinati, pentru a putea fi supusi efectului USM. O valoare mica, filtrul se aplica asupra unor pixeli cu diferente mici de luminozitate; invers, o valoare mare - filtrul se aplica doar la pixeli cu diferente mari de luminozitate. De exemplu, alegerea valoarii "2" duce la aplicarea filtrului asupra pixelilor care difera cu 2 mai mult de 2 nivele (pe scala luminozitatii de la 0 la 255). Valoarea "0" duce la aplicarea filtrului la toti pixelii.


Cele cinci controale sunt:
a) Preview - aplica filtrul USM si in fereastra imaginii de lucru. Bifarea si debifarea repetata a acestui control ne sugereaza efectul USM.
b) in fereastra "Unsharp Mask" apare o zona decupata din imaginea de lucru, afisata in mod implicit la 100% Daca dorim, putem creste (prin click pe "+") sau reduce (prin clik pe "-") raportul de afisare.
c) mutarea cursorului in fereastra de previzualizare duce la modificarea acestuia intr-o manuta cu care putem apuca si deplasa zona de interes;
d) mutarea cursorului in fereastra imaginii de lucru duce la modificarea acestuia intr-un patrat cu care putem selecta o alta zona de interes;
e) acceptarea parametrilor (butonul OK) sau renuntarea (Cancel) aplica, respectiv anuleaza aplicarea filtrului USM pe imaginea de lucru.


Valorile cu care vor fi aplicati parametrii Amount, Radius si Threshold variaza de la imagine la imagine si nu pot fi date valori universal valabile.
Pentru imagini de rezolutie ridicata se poate incepe cu urmatorul set de valori:
Amount: 100 - 200
Radius: 1 - 2
Threshold: 1 - 10
si se ajusteaza in functie de dimensiunile in pixeli a imaginii, de subiect, de iluminare, etc.

Utilizarea filtrului USM Usm_04

Rezultatul aplicarii filtrului USM (sub diagonala) comparativ cu imaginea originala (sus).



Cateva recomandari:
a) aplicati filtrul USM dupa ce ati efectuat toate modificarile pe care le doriti asupra imaginii. Aplicarea inaintea altor prelucrari duce la alterarea acutantei;
b) imaginile destinate imprimarii necesita parametrii mai agresivi, deoarece un pixel ocupa o zona foarte mica pe copia pe hartie;
c) inainte de initierea filtrului eu prefer sa maresc imaginea pe intregul ecran (View - > Fit to Screen), pentru a observa efectul USM pe toata fotografia;
d) apasarea cu mouseul in fereastra de previzualizare a "Unsharp Mask" duce la afisarea imaginii fara filtru; relaxarea butonului afiseaza imaginea cu filtrul aplicat;
e) filtrul USM creste usor luminozitatea imaginii; uneori este util sa ajustati intai luminozitatea cu "Levels" si apoi sa aplicati filtrul.


Si o precizare necesara pentru a risipi eventualele sperante desarte: filtrul USM creaza impresia vizuala de acutanta crescuta! Nu clarifica o imagine gresita, neclara sau miscata la expunere si nu releva detaliile inecate in flou-ul de neclaritate, pierdute inca de la expunere...

Sursa : www.fotomagazin.ro
Sus In jos
https://forum112233.forumgratuit.ro
 
Utilizarea filtrului USM
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Utilizarea filtrului Extract

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: PhotoShop :: Tutoriale-
Mergi direct la:  
Copyright © 2009 Master Gaming Community. All rights reserved.
Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente